‘Winkeltijdenwet werkt willekeur in de hand’

De aangepaste Winkeltijdenwet leidt tot concurrentie tussen gemeenten. Dit schrijven Remco Bäcker en Steven Dijkstra, advocaten bij Loyens & Loeff, donderdag in het Financieele Dagblad.

In de Winkeltijdenwet zijn per 1 januari 2012 de criteria voor het gebruik van de zogenaamde toerismevrijstelling aangescherpt. Wanneer gemeenten kunnen aantonen dat er sprake is van ‘substantieel autonoom toerisme’, mogen winkels binnen de gemeentegrenzen 52 zondagen per jaar open zijn. De aanpassing brengt echter onzekerheid en willekeur met zich mee, omdat er geen kwantitatief criterium is opgenomen in de aangepaste Winkeltijdenwet. Gemeenten mogen voor een groot deel zelf bepalen of hun stad toeristisch genoeg is om de verruimde openingstijden te mogen hanteren.

Winkels die net buiten de grenzen van een gemeente met een toeristisch karakter liggen, hebben het nakijken. Zij mogen niet 52 zondagen per jaar open zijn. Winkelketens en investeerders zouden hierop hun locatiekeuze baseren, wat concurrentie tussen gemeenten in de hand werkt, schrijven Bäcker en Dijkstra. “Het is aan de wetgever om oneerlijke concurrentie snel tegen te gaan door de Winkeltijdenwet opnieuw aan te passen”, besluiten Bäcker en Dijkstra.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!