‘Detailhandel staat opnieuw krimp te wachten’

De detailhandel kan niet alleen dit jaar maar ook in 2013 krimp verwachten. De nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen zorgen voor een lagere koopkracht, waardoor de consument minder uitgeeft. Dit blijkt uit het kwartaalbericht sectoren van het ING Economisch Bureau.

Door de gevolgen van lastenverzwaringen, een aanhoudend lage loongroei en oplopende werkeloosheid zijn de afzetvolumes in de detailhandel gedaald naar het laagste niveau in zeven jaar. Dit jaar krimpt het volume met 0,8 procent. Volgend jaar komt daar nog eens een half procent bovenop, verwacht het ING Economisch Bureau.

Ook in de horeca krimpen de volumes. In vergelijking met 2000 ligt de afzet zeventien procent lager. In cafés is dit zelfs 32 procent.

Groothandel, industrie en transport hebben minder te vrezen van de onzekere consument, omdat in deze sectoren meer exportgerichte bedrijven in zitten. Volgens ING ontstaat er de komende tijd een steeds groter verschil tussen binnenlands en buitenlands georiënteerde ondernemingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!