'Btw-verhoging geen desastreuze gevolgen leegstand'

De geplande btw-verhoging heeft geen desastreuze gevolgen voor de winkelleegstand in ons land. Dat stelt Locatus, het bureau dat de winkelstand in de Benelux bijhoudt, in reactie op een voorspelling van Detailhandel Nederland. De belangenbehartiger voor winkeliers verwacht een winkelleegstand van twintig procent in 2020, als gevolg van de stijging van het btw-tarief van negentien naar 21 procent.

Een enorme spurt van het aantal lege winkelpanden is volgens Locatus 'hoogst onwaarschijnlijk'. “De btw-verhoging helpt niet, maar wij denken niet dat het zoals Detailhandel Nederland omschrijft 'desastreuze gevolgen' zal hebben", meent Gertjan Slobbe, directeur van Locatus. "Wij verwachten dat de leegstand per jaar met 0,5 procent zal groeien. Door de btw-verhoging zal dat iets sneller gaan.”

Op dit moment is het aantal winkelmeters dat leegstaat 6,6 procent en het aantal winkels dat leegstaat 6,3 procent. "Als de economische malaise maximaal tot 2020 doorzet, dan zal de leegstand uitkomen op zeven á acht procent. Maar ik acht het onwaarschijnlijk dat we nog acht jaar in crisis zullen blijven", blikt Slobbe vooruit.

Slobbe denkt wel dat de leegstand in met name grensstreken en randen van winkelcentra verder toeneemt als gevolg van de btw-verhoging."In de grensstreek, zeker in Limburg, wordt geprofiteerd van consumenten uit het Ruhrgebied. Maar als de prijzen door de btw-verhoging weer dichter bij elkaar komen te liggen, zullen minder consumenten uit die omgeving naar winkels in grensstreken toekomen. Andersom zullen consumenten uit de grensstreken voor een goedkoper alternatief over de grens kiezen", voorziet de Locatus-directeur.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!