'IKEA kapt oerbossen in Rusland'

IKEA gebruikt voor zijn producten hout uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, in Noord-Rusland. Dat beweren Zweedse en Russische milieuorganisaties.

Swedwood, een dochteronderneming van de Zweedse warenhuisketen, kapt jaarlijks zo'n 560 hectare (zo'n duizend voetbalvelden) aan bomen in waardevolle bossen, concludeert onder meer de Zweedse staatstelevisie na onderzoek.

"We hebben een beperkte oppervlakte aan oerbos in het noorden van Karelië, maar met een grote waarde voor de biodiversiteit", zegt Olga Ilina van de plaatselijke milieuvereniging SPOK. "IKEA zegt niet te werken in oerbossen, maar dat klopt niet."

De firma NEPCon, die controleert of Swedwood zich houdt aan de FSC-standaarden, staat toe dat bomen die twee- tot zeshonderd jaar oud zijn, worden omgehakt, meent de Zweedse milieugroep Protect the Forest. "Een schandaal", noemt de organisatie de gang van zaken.

De veruit meest gebruikte grondstof voor IKEA-producten is hout. De retailer profileerde zich jarenlang als een winkelbedrijf dat slechts hout gebruikt op een economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier geproduceerd is. Daartoe hanteerde de onderneming jarenlang de slogan 'We love wood'.

IKEA stelt in een reactie dat het achter de eigen richtlijnen blijft staan en milieubescherming belangrijk vindt bij de productie van hout. "We blijven werken rond dezelfde principes die we afgesproken hebben met Russische milieuorganisaties, zoals SPOK", laat Anders Hildeman, verantwoordelijk voor het woudbeheer bij IKEA, weten. "We hebben tot doel het bosbeheer te ontwikkelen en te verbeteren. Swedwood heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het bosbeheer in Karelië."

Swedwood ontving in 2006 als eerste bedrijf een FSC-certificaat in Karelië, meent Hildeman. "Swedwood doet het inderdaad beter dan lokale bedrijven in Karelia", zegt Ilina van SPOK. "Maar we vinden dat ze het nog veel beter kunnen doen gezien de middelen waarover ze beschikken. Ze moeten hun houtkap beter plannen en het milieuvriendelijker maken. Ze zouden enkel secundair woud mogen kappen dat niet zo ecologisch waardevol is als de oerbossen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!