Energiedrank weg uit supermarkt

Energiedrankjes als Red Bull moeten uit de schappen van de supermarkten verdwijnen, zodat ze niet meer vrij verkrijgbaar zijn voor kinderen van basisscholen. Volgens de GGD zijn de drankjes slecht voor hun leerprestaties en gezondheid.

Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland wil dat de drankjes voortaan alleen nog maar verkrijgbaar zijn bij winkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen. Kinderen worden volgens haar misselijk en onrustig van de energiedranken. Docenten geven aan dat leerlingen na het drinken niet meer in staat zijn om normaal in de klas te zitten en de lesstof op te nemen. “Daarnaast zit er veel suiker in, wat gigantisch slecht is voor de tanden”, geeft de Vries aan.

De directeur geeft aan dat basisschoolleerlingen steeds vaker een blikje energiedrank meenemen in de klas. “Het loopt de spuigaten uit”, vindt hij. De GGD hoopt eerst ouders en de overheid bewust te maken van de gevaren. “Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen”, meent de Vries. “Je geeft je kind toch ook geen kop koffie?”

Een aantal basisscholen is zelf een offensief begonnen tegen de energiedrankjes. Ook middelbare scholen door het hele land hebben inmiddels een verbod op energiedranken opgelegd. “Kinderen krijgen er geen vleugels van, maar ze worden er vleugellam van”, zegt een medewerkster van basisschool Eben Haëzer in Leerbroek. Op deze basisschool zijn de blikjes verboden na een aantal negatieve ervaringen.

In Amsterdam gaat per september een campagne van start om ouders op de gevaren van cafeïnerijke drankjes te wijzen. “Kinderen gebruiken het om op school wakker te blijven”, vertelt Martien Kuitenbrouwer, voorzitter van stadsdeel Amsterdam-West. “Maar een achtjarige moet gewoon op tijd in bed liggen en zeker geen ongezonde energiedrankjes drinken”, vindt zij.

Ook Red Bull zelf geeft aan dat kinderen hun product niet moeten gebruiken, omdat zij slecht op cafeïne kunnen reageren. Het Centraal Bureau Levensmiddelen stelt dat er eerst een wettelijke regeling moet komen om de drankjes uit de schappen te weren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!