Europese samenwerking iDEAL gestaakt

IDEAL-beheerder Currence beïndigt in een vroeg stadium zijn samenwerking met soortgelijke betaalmethoden in Duitsland en Oostenrijk. Dit liet het bedrijf gisteren weten in zijn jaarverslag.

Currence ging anderhalf jaar geleden een samenwerking aan met het Duitse Giropay en het Oostenrijkse eps. Door de gelijksoortige systemen te koppelen zou het onder andere mogelijk zijn dat Duitse en Oostenrijkse consumenten via hun eigen bank betaalden in Nederlandse webwinkels.

In het gisteren gepubliceerde jaarverslag liet Currence weten dat door gebrek aan interesse uit andere landen de vervolgwerkzaamheden aan het systeem voorlopig zijn stopgezet. Ook is in het onderzoek geconcludeerd ‘dat interoperabiliteit technisch mogelijk is, maar dat een aantal juridische en zakelijke aspecten een nadere uitwerking verdienen’.

Het integreren van iDEAL in Europa gaat dus niet zonder slag of stoot. Wel constateert Currence dat steeds meer buitenlandse webshops iDEAL als betaalmethode aanbieden. Een kwart van de nu 32 gecertificeerde collecterende payments service providers biedt buitenlandse webwinkeliers de optie iDEAL te implementeren.

Currence laat tevens weten dat de SEPA-versie (Single European Payment Area) van iDEAL begin volgend jaar de standaard wordt en dat biedt volgens het verslag perspectief. ‘Voorzien wordt dat begin 2013 alle partijen gemigreerd zullen zijn naar de SEPA-versie van de standaard. Door deze aanpassingen is het mogelijk dat ook buitenlandse banken in het eurogebied gemakkelijk op iDeal kunnen aansluiten, omdat een Nederlandse bankrekening (met zijn eigen nationale kenmerken) dan niet langer noodzakelijk is.’

De vraag is of buitenlandse banken straks wel zullen aanhaken op iDeal. Ondertussen houdt Currence MyBank in de gaten. Volgende week gaat van dit systeem een eerste pilot van start. Dit initiatief biedt volgens Currence perspectieven. Het daadwerkelijk kunnen gebruiken van deze betaalmethode, hangt volgens het bedrijf af van de effectieve belangstelling hiervoor bij Europese banken en de bij deze banken beschikbare capaciteit voor implementatie hiervan.

Eerder: Eerste test MyBank dichtbij

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!