Hoogleraar roept op tot actie tegen AH

Hoogleraar Dick Strijker van de RU Groningen roept boeren en tuinders op Albert Heijn te boycotten. Reden hiervoor is de twee procent prijsverlaging die Albert Heijn van zijn leveranciers eist. “Nagel ze aan de schandpaal. Onderneem actie. Imagoschade is het ergste wat een grootgrutter kan overkomen”, aldus Strijker in zijn column in het vakblad Boerderij.

Strijker hoopt dat boeren acties in de sfeer van Wakker Dier zullen houden. “Laat zien dat u de afgelopen tijd geleerd heeft van deze actiegroep. Verzin een pakkende term á la plofkop, iets als grootgraaier, maar dan nog pakkender.”

De hoogleraar vraagt zich daarnaast af wanneer de Nederlandse Mededingingsautoriteit zich met de kwestie gaat bemoeien. “De NMa moet op basis van de AH-brief nu toch duidelijk kunnen zien dat er iets aan de hand is met de mededinging in de land- en tuinbouw. We hebben in Nederland slechts drie inkooporganisaties en oneindig veel leveranciers.”

Ook Jan Jacob van Dijk, namens het CDA gedeputeerde bij de provincie Gelderland, levert op zijn blog forse kritiek op de eenzijdige prijsverlaging van de supermarktketen. “Agrarische ondernemers moeten in staat zijn te voldoen aan de hoge milieu eisen. Een eenzijdig opgelegde prijsverlaging helpt dan beslist niet. Wat wel helpt zijn retailers die het lef en de moed hebben om niet op de ‘kleintjes’ te letten, maar op het grote geheel en de langere termijn.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!