'Btw-verhoging kost elk huishouden 180 euro'

De btw-verhoging die per 1 oktober wordt ingevoerd gaat huishoudens per jaar 180 euro kosten. In 2014 is dat zelfs 330 euro meer dan dit jaar, verwacht het ING Economisch bureau. Volgens prijsadviesbureau Simon-Kucher & Partners zal 25 procent van de consumenten minder uitgeven en gaat dertien procent meer gebruikmaken van aanbiedingen als gevolg van de maatregel.

“Consumenten accepteren de verhoging, maar lijken een hogere verhoging te verwachten”, zegt managing partner Onno Oldeman van Simon-Kucher & Partners. Hij denkt dat dit voortkomt uit een dosis wantrouwen die de consument heeft overgehouden aan de prijsverhogingen bij de invoering van de euro.

Volgens ABN Amro Economisch Bureau is de timing van de btw-verhoging beroerd omdat het economisch al slecht gaat. “Consumenten geven al zes kwartalen op rij minder uit. En de koopbereidheid laat geen verbetering zien. Dan moet je je afvragen of het als ondernemer verstandig is om prijzen te verhogen. Want de koopkracht van de gemiddelde Nederlander wordt met deze maatregel extra aangetast.” ING verwacht dat de inflatie volgend jaar 0,5 procent hoger uitvalt.

Ondernemers, met name in de non-food detailhandel, vrezen daarom voor rake klappen. Zij nemen grotendeels de btw-verhoging voor eigen rekening vanwege de psychologische prijzen die zij hanteren, zoals 3,99 euro. De verhoging van de kosten doorbereken aan de klant is dan niet mogelijk.

Eerder: Non-foodsector in spagaat door btw-verhoging

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!