'Textielbranche moet onveilige fabrieken aanpakken'

De Nederlande textielbranche moet meer doen om onveilige situaties aan te pakken in buitenlandse textielfabrieken. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen wil daarom met Nederlandse textielbedrijven om de tafel.

De PvdA-minister wil het gesprek aangaan naar aanleiding van de brand die zaterdag woedde in de Tazreen Fashion-fabriek in Bangladesh, waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. Onder meer C&A laat haar kleding in de fabriek maken. De textielfabriek in Savar bij de hoofdstad Dhaka beschikte niet over nooduitgangen. Daardoor konden veel arbeiders geen kant op in het acht verdiepingen tellende gebouw.

Volgens Ploumen is de brand geen incident. Dergelijke fabrieksbranden hebben volgens haar in de afgelopen jaren honderden levens van textielarbeiders geëist in Bangladesh. Ploumen wil met de kledingbedrijven bespreken wat zij samen met de overheid kunnen doen om misstanden bij de productie van kleding te bestrijden.

C&A had in de fabriek een order lopen voor 220.000 sweatshirts. Het besloot direct na de brand om af te reizen naar het Aziatische land om informatie te verzamelen en te bekijken hoe de kledingketen de familieleden van de omgekomen en gewond geraakte slachtoffers het beste kan helpen. Het hoofd sustainable business development van C&A gaat nog deze week naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

Na China is Bangladesh de grootste textielleverancier van Europa. Het land telt vierduizend textielfabrieken. Bengalese arbeid is goedkoop. De branche is goed voor tachtig procent van de export van het land.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!