Huurprijs winkels opnieuw gedaald

De huurprijzen op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt zijn in 2012 verder gedaald. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Jones Lang LaSalle. De huurprijzen voor winkelunits op A1-winkellocaties daalden gemiddeld met 0,9 procent. Voor het derde jaar op rij is er een groot verschil tussen de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden in de grote steden en in middelgrote en kleine steden.

De gemiddelde huurprijs in de grote steden met meer dan 100.000 inwoners daalde met 0,1 procent. De gemiddelde huurprijs van winkelunits op A1-winkellocaties in kleinere steden nam af met ongeveer 1,6 procent. Ten opzichte van inflatie is er over het algemeen een daling die samenhangt met een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het non-food segment.

Alleen tophuurprijzen van solitaire winkelruimten in de grootste winkelsteden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Haarlem tonen nog een lichte groei. In alle overige steden houdt de ontwikkeling van tophuurprijzen de inflatie niet of nauwelijks bij.

De sterkste groei van tophuren in 2012 is geregistreerd op het Beursplein in Rotterdam. De Kalverstraat in Amsterdam en de Grote Houtstraat in Haarlem completeren de top drie. Opvallend is dat de winkelstraten waarin tophuurprijzen worden gerealiseerd in een aantal steden aan het veranderen is. Zo is het Beursplein in Rotterdam de Lijnbaan voorbijgestreefd en is de Oudegracht in Utrecht sterk in opkomst ten opzichte van de Lange Elisabethstraat. Dit komt onder meer door projecten in het hart van de kernwinkelgebieden.

Richard Dallinga, directeur retail van Jones Lang LaSalle Nederland gelooft dat steden succesvol winkelend publiek kunnen blijven aantrekken als zij actief de binnenstad blijven ontwikkelen. “Dit gaat niet alleen om nieuwe ontwikkelingen, maar ook om het samenvoegen van panden, het verbeteren van winkelroutes, het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte en parkeergelegenheden. Steden als Rotterdam en Utrecht laten zien dat dit aantoonbaar bijdraagt aan een sterke, aantrekkelijke binnenstad.”


Inschrijven voor de gratis dagelijkse nieuwsbrief? Klik
hier

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!