Recordaantal pinbetalingen in 2012

Nederlandse consumenten pinden het afgelopen jaar vaker dan ooit. Het aantal pinbetalingen bereikte in 2012 een nieuw record met 2,474 miljard transacties, een groei van 8,3 procent ten opzichte van 2011.

De sterkste groei viel te noteren in het bedragssegment van nul tot tien euro. Het aantal pinbetalingen in deze categorie steeg het afgelopen jaar met ruim 110 miljoen (16,5 procent) tot een totaal van ruim 778 miljoen, bijna een derde (31,5 procent) van alle pintransacties. Deze stijging komt onder meer door de voorlichtingscampagnes “Klein bedrag? Pinnen mag!” en individuele acties van ondernemers om consumenten te stimuleren vaker hun pinpas te gebruiken in plaats van contant geld. Het grotere aandeel van kleine pinbedragen zorgde wel voor een daling in het gemiddelde pinbedrag in 2012 met 5,6 procent tot 34,08 euro per transactie.

Supermarkten zijn de afgelopen jaren gestart met de aanwezigheid van pin only kassa’s. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er in supermarkten steeds vaker wordt gepind met de betaalpas. “Om de snelheid aan de kassa’s en de veiligheid in winkels te verhogen is het belangrijk dat klanten zoveel mogelijk pinnen en niet met biljetten en munten betalen”, aldus René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Meer dan 1400 Nederlandse supermarkten hebben inmiddels dergelijke kassa’s.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!