Minister wil gedragscode detailhandel

De detailhandel moet een gedragscode opstellen en een neutrale mediator aanstellen om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen. Daarvoor pleit minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp wil met de maatregel conflicten voorkomen zoals die rond de eenzijdige korting die Albert Heijn in 2012 oplegde aan haar leveranciers. In de ‘tweeprocentbrief’ meldde de supermarktketen extra inkoopkorting te berekenen, onder meer omdat fabrikanten in hun ogen profiteren van het groeiende aantal AH-winkels. Veel leveranciers durfden niet te klagen uit angst voor represailles van de retailer. Naar aanleiding van deze rel gaf Kamp opdracht aan onderzoeksbureau SEO om te bekijken of huidige regelgeving en zelfregulering voldeed.

SEO concludeert nu dat ‘het huidige streven naar zelfregulering moet worden aangevuld om effectief oneerlijke praktijken tegen te kunnen gaan’. In haar rapport schrijft het onderzoeksbureau dat de mogelijkheden die bijvoorbeeld de mededingingswet biedt, niet toereikend zijn. Zo is de doorlooptijd van een procedure bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit vaak te lang voor een leverancier. Bovendien is het niet mogelijk een onderzoek te laten doen op anonieme basis.

De Europese Commissie heeft vrijdag laten weten de misstanden te gaan onderzoeken. Komende drie maanden kunnen leveranciers deze melden. Daarna zal Brussel onderzoeken of de maatregelen per land voldoen of dat deze aangepast moeten worden.

Eerder: Groei kost fabrikant geld & 'AH overlegt niet over betalingskorting'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!