‘Ook gesjoemel met vis’

Na het paardenvleesschandaal is ook vis in opspraak. Interpol is een groot onderzoek gestart naar wereldwijde fraude in de visserij. Daarbij wordt gekeken naar het verkopen van vis onder andere namen, en ook naar toenemende illegale vangsten.

Volgens voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer wordt er in de visserijwereld net zo ‘creatief’ omgesprongen met vis als met vlees in de vleesindustrie. Zo wordt de veel goedkopere pangasius vaak verkocht als dure tong en wordt er aan veel gefileerde zalm tien tot vijftien procent water en zout toegevoegd. “Dat is een pure centenkwestie”, stelt Velzeboer. “De vis is daardoor zwaarder en levert veel meer op. En het is toegestaan, alleen niet bij wilde vis.”

Ook wordt er gesjoemeld met keurmerken en zeggen fabrikanten dat vis duurzaam is gevangen terwijl dat niet zo is, beweert Velzeboer. Eerder bleek uit een onderzoek van actiegroep Oceana al dat er wereldwijd op grote schaal wordt gefraudeerd met vis. Een derde van ongeveer twaalfhonderd vismonsters werd onder een andere naam verkocht.

Controles hebben bij de Voedsel en Warenautoriteit volgens Velzeboer geen prioriteit ‘want je gaat er niet aan dood’. De voedselveiligheidsexpert juicht het onderzoek van Interpol daarom toe. “Maar het kost ontzettend veel mankracht om misstanden bloot te leggen”, verwacht hij. “Het is een wereldje van ons kent ons dat er belang bij heeft om niet uit de school te klappen. Het gaat tenslotte om keiharde euro’s.”

Directeur Bart van Opzeeland van voedselwaakhond Foodwatch pleit daarom voor hoge boetes. “Controleren is één ding, maar boetes zo hoog maken dat het niet meer interessant is om zulke overtredingen te maken, werkt veel effectiever.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!