Daling nettowinst Ahold door pensioenlast

De nettowinst van Ahold is in 2012 flink gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, bol.com en Etos donderdag presenteerde. Netto lag de winst op 827 miljoen euro, tegen ruim één miljard euro in 2011. Het goede nieuws kwam vooral uit Nederland, waar de omzet in het vierde kwartaal steeg met 207,9 miljoen euro tot 2,7 miljard euro. Daarvan nam bol.com in het laatste kwartaal 145,8 miljoen euro voor zijn rekening.

De winstdaling wordt deels veroorzaakt door een eenmalige storting van 121 miljoen euro aan een Amerikaans pensioenfonds in het vierde kwartaal van 2012. Om verder geld te kunnen besparen in de Verenigde Staten werd eveneens 88 miljoen euro afgeschreven op de ontwikkeling van software.

De onderliggende winst en omzet stegen wel in de laatste drie maanden van het boekjaar. De operationele winst kwam in het vierde kwartaal uit op 355 miljoen euro, tegen 341 miljoen euro in 2011. De omzet, die al eerder bekend was gemaakt, bedroeg 7,8 miljard euro. Dat is een stijging van ruim vijf procent. Over heel 2012 kwam de omzet uit op bijna 33 miljard euro.

Dick Boer, ceo van Ahold, toonde zich tevreden over de cijfers. "Onze bedrijven hebben het ook in het vierde kwartaal weer goed gedaan. De omzet ging omhoog en we hebben in al onze markten marktaandeel gewonnen". Ook over het vorig jaar overgenomen bol.com is Boer ‘zeer tevreden’. Ahold schrijft dat de onlinewinkel sinds de overname op 9 mei, 294 miljoen euro omzet toevoegde aan het concern. De bol.com afhaalpunten in vestigingen van Albert Heijn worden daarom uitgebreid naar meer dan zevenhonderd AH-filialen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!