‘Europa heeft zware hervormingen nodig’

De Europese Unie moet met een plan van aanpak komen om na de crisis verder te kunnen. Daarvoor pleiten Ahold-ceo Dick Boer, Marks & Spencer-directeur Marc Bolland en zes andere Nederlandse topmannen in het FD.

Ze benadrukken dat Europa, ondanks alle problemen, economisch nog van zeer groot belang is. Om dat te blijven, zijn volgens de topmannen wel zware hervormingen nodig op het gebied van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

Het continent kampt met vergrijzing, een krimpende bevolking, politieke wispelturigheid en onhoudbare sociale voorzieningen. “De krimpende bevolking in Europa is voor ons het grootste gevaar. De Europese leeftijdsopbouw begint in onbalans te raken en dat is een grote zorg”, aldus Dick Boer van Ahold.

Naast de aanpak van de sociale zekerheid vinden de topmannen dat Europa zich moet gaan richten op research en innovatie. Ze begrijpen niet dat nog steeds zo’n veertig procent van het budget wordt besteed aan landbouw. Daarbij is het van belang dat landen meer samenwerken, vooral op het gebied van regelgevingen en betalingsvoorwaarden. Volgens Marc Bolland van Marks & Spencer wordt er nu nog te weinig prioriteit gegeven om de huidige belemmeringen op deze gebieden op te lossen.

In het plan van aanpak moet Europa zich richten op haar sterke kanten. "Europa is niet van geringe betekenis. Het is een deel van de wereld waar vijfhonderd miljoen mensen wonen”, zegt Boer. “Er is veel beschikbaar wat we nu goed kunnen gebruiken.” Als voorbeeld noemt hijde goede infrastructuur. Marc Bolland van Marks & Spencer pleit er wel voor dat ook bedrijven worden betrokken bij de plannen. “Mensen uit het bedrijfsleven kunnen zeker meedenken over mogelijke veranderingen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!