'Merendeel Nederlandse winkelcentra verouderd'

Ruim zestig procent van de vierkante meters in Nederlandse winkelcentra is toe aan modernisering. Het winkelvastgoed moet worden aangepast aan de 'nieuwe digitale consument'. Dat stelt Bouwfonds Investment Management aan de hand van een analyse van 859 winkelcentra in zijn drie kernlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Gemiddeld genomen is de helft van alle winkelcentra in deze drie landen toe aan vernieuwing. In Duitsland ligt dat percentage op circa veertig procent, in Frankrijk is iets meer dan de helft van de winkelmeters toe aan vernieuwing.

Nederland kent op Noorwegen na de meeste vierkante meters winkelcentra per inwoner. Ruim de helft van deze meters zijn voor 2003 aangelegd, waarmee dit winkelvastgoed volgens het rapport relatief oud is. Bouwfonds verwacht dat de aandacht voor het bouwen van nieuwe winkelcentra wordt verlegd naar het opknappen van bestaande locaties. Daarbij doelt het zowel op de verbeteringen van de 'look and feel' als het aanpassen aan de eisen van crosschannel retailing.

Bouwfonds wijst er in het rapport op dat winkelcentra door deze noodzakelijke vernieuwingen aantrekkelijk blijven voor vastgoedbeleggers. "Winkelbeleggers moeten met een vernieuwde blik naar de traditionele winkelgebieden kijken om de locaties te onderscheiden die een goede kans maken zich succesvol aan te passen aan een nieuw crosschannel tijdperk", aldus ceo Jaap Gillis. Daarbij moeten beleggers volgens hem rekening houden met de mate van dynamiek van een winkelgebied, zijn gevoeligheid voor e-commerce en de mate waarin het gebied in staat is consumenten 'experience' of 'convenience' te bieden.

Eerder: Meer winkelmeters in de planning

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!