Bitcoin wint terrein

De virtuele munt bitcoin groeit in populariteit. Het betaalplatform Bitpay overschreed deze maand de grens van honderd miljoen dollar aan transacties met bitcoins. Bitpay verzorgt het betalingsverkeer voor ongeveer vijftienduizend ondernemers in tweehonderd landen. Aangesloten ondernemers krijgen hun betalingen in bitcoins direct ongezet in wettelijke betaalmiddelen.

In Nederland accepteren inmiddels circa vijftig ondernemers de digitale valuta, met name webshops en kleine ondernemers. Consumenten kunnen sinds begin november met de cryptomunt betalen op restaurantwebsite Thuisbezorgd.nl. Dat gebeurt inmiddels enkele honderden keren per dag.

DeOnlineDrogist.nl accepteert bitcoins nu bijna twee maanden. De webwinkel ontvangt naar eigen zeggen dagelijks één of twee bestellingen die worden betaald met de munt. “Ik geloof hier wel echt in”, zegt medeoprichter Joachim de Boer. “Waarom zouden we ons lot aan banken verbinden?”

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC noemden de virtuele valuta bitcoin eerder ‘een legitiem financieel betaalmiddel’. Beide partijen denken dat het online betaalmiddel niet snel verdwijnt en dezelfde voordelen en risico’s heeft als andere online betaalsystemen.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog geen standpunt ingenomen over de bitcoin. Dat is volgens de bank niet eenvoudig omdat de munt niet binnen de richtlijnen en reikwijdte van wetgeving valt. Bitcoins hebben geen smetteloos imago, omdat criminelen de munt relatief vaak gebruiken om geld wit te wassen.

Ondanks dat zijn site de munteenheid accepteert, is Jitse Groen van thuisbezorgd.nl kritisch over bitcoins. “Je kan je afvragen of de bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is. Ons grootste bezwaar is dat je niet weet waar het ding vandaan komt.” Groen gelooft wel in een digitale munt, maar dan een die door de overheid of de bank uitgegeven wordt. “Dan heb je hetzelfde bereikt, maar met aan betere status.”

Eerder:
‘Bitcoin is een blijvertje’
DNB onderzoekt mogelijke risico’s bitcoins
Thuisbezorgd.nl accepteert bitcoins

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!