'Stop BHAC maakt huurprijswijziging niet lastiger'

Retailers hoeven volgens Stephanie Elsinga niet te vrezen voor lastige situaties rond huurprijswijzigingen nu de Bedrijfshuurcommissie (BHAC) verdwijnt.

Door mr. Stephanie Elsinga, Van Benthem & Keulen advocaten.

De afgelopen jaren zagen we een stijgend aantal faillissementen in de retailsector. Hoewel de regering en sommige economen lichtpuntjes zien voor 2014 hebben verhuurders en retailers nog flinke gaten te dichten. Dit zorgt tegelijk voor beweging in de markt, met veelal dalende huurprijzen en gunstiger voorwaarden voor de huurder.

Eigenaren van winkelpanden nemen nu meer risico's bij de verhuur, waar men een paar jaar terug nog ging voor zekerheid en reputatie. Tegelijk zijn er relatief veel starters op de markt die, uit avontuur of uit nood, proberen een winkel te starten en bereid zijn ruimte in te nemen. Voor huurders en verhuurders is er dus reden om te onderzoeken of bestaande huurprijzen aanpassing verdienen. Maar wat gebeurt er als huurder en verhuurder het hierover niet eens worden?

Voor het wijzigen van de huurprijs na de ingangsdatum van de huurovereenkomst is de instemming van beide partijen vereist. Wordt die overeenstemming niet bereikt dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om de rechter de huurprijs opnieuw vast te laten stellen.

Over de nieuwe huurprijs dient een deskundige eerst advies uit te brengen. Komen partijen over de benoeming van deze deskundige niet tot overeenstemming, dan kan de rechter een deskundige aanwijzen. Uit recente rechtspraak volgt dat de rechter al snel kan concluderen dat een externe deskundige nodig is.

Voor deze deskundigheid schakelde de rechtbank doorgaans de Bedrijfshuuradviescommissie (BHAC) in. Deze BHAC verdwijnt per 1 januari 2014. De Kamer van Koophandel al geen aanvragen tot benoeming van deskundigen meer in behandeling.

Sommigen vrezen dat daarmee een gereguleerd objectief vangnet vol deskundigheid wegvalt. Vanaf 1 januari moeten partijen zelf op zoek naar een deskundige derde. Diverse deskundige zzp-ers, maar ook makelaarskantoren en andere vastgoeddeskundigen, springen in dit gat.

In de praktijk zullen de gevolgen van deze wijziging waarschijnlijk nogal meevallen. In sommige delen van het land is dat voor huurprijskwesties al langer eerder de regel dan uitzondering omdat de BHAC al niet meer goed functioneerde.

Zoals ook bij andere rechtsgebieden het geval is, zullen de rechtbanken voor dit soort procedures een 'reservoir' aanhouden van deskundigen die bereid zijn om de rechtbank voor te lichten. Deze deskundigen moeten voldoen aan bepaalde door de Raad voor de Rechtspraak gestelde kwaliteitseisen.

Ondernemers hebben van deze ontwikkeling dus niet zoveel te vrezen als het in eerste instantie misschien lijkt. Misschien dat de kwaliteit van de advisering aan de rechter er wel op vooruit gaat omdat de vrije marktwerking van deskundigen nu een kans krijgt. 

----------------------------------------------------------------------------
Voorwaarden RetailNews Blog:
- Inzendingen per e-mail (bijdrage opslaan in .doc formaat)
- Onderteken duidelijk met (functie)naam, adres en telefoonnummer. Bij eventuele plaatsing worden alleen naam en   functie vermeld
- Publicatie vindt plaats op basis van exclusiviteit
- Artikel is geen commerciële uiting
- Inzendingen worden automatisch eigendom van RetailTrends Media
- Rechten kunnen niet worden ontleend
- Maximale lengte van 500 woorden

U kunt uw bijdrage o.v.v. 'RetailNews Blog' mailen naar redactie@retailnews.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!