Meer dan de helft van het supermarktpersoneel verwacht een toename in verbale agressie na de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. 55 procent denkt voortaan vaker geconfronteerd te worden met schelden en vloeken. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Dienstenbond.
Een kwart van de winkelmedewerkers verwacht een groter gevoel van onveiligheid te ervaren. Per 1 januari is de minimumleeftijd om alcohol te kopen verhoogd naar achttien jaar. Caissières moeten klanten tot 25 jaar om hun legitimatie vragen. De vakbond krijgt klachten van caissières die het moeilijk vinden om leeftijdsgenoten alcohol te weigeren aan de kassa. Ongeveer tachtig procent van de supermarktmedewerkers is jonger dan 23 jaar.
Negentien procent van het ondervraagde personeel denkt dat fysieke agressie zal toenemen in de nieuwe situatie. Nu heeft 63 procent en achttien procent van de caissières te maken met respectievelijk verbale en fysieke agressie bij de verkoop van alcohol. Iets meer dan de helft (55 procent) verwacht voldoende toegerust te zijn om de nieuwe wet- en regelgeving te kunnen handhaven.
Alcoholpreventie-instituut STAP vindt caissières de leeftijd van klanten niet moeten beoordelen. Alle druk van de regelwijziging wordt nu bij de rol van de kassamedewerkers gelegd, zegt directeur Wim van Dalen. STAP pleit ervoor de leeftijd van de consument op afstand te laten beoordelen met daarvoor geschikte apparatuur.
Eerder:
'Verhoging leeftijdsgrens moeilijk voor caissières'
'Haal leeftijdscontrole weg bij caissière'
'Supermarktpersoneel vreest agressie na wetswijziging'
Gepubliceerd op 2 januari 2014 om 00:00
Reacties 0