Outletsuper verkoopt restpartijen

Outletsupermarkt Kruidenier Stam in Schagen koopt restpartijen en afgekeurde producten op en verkoopt ze voor fors lagere prijzen dan de reguliere supermarkten. Het gaat om artikelen die bijvoorbeeld een verkeerde verpakking of etiket hebben of waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. De prijzen zijn soms tot zeventig procent lager dan in een reguliere supermarkt.

De onderneming van winkelier Willem Stam ging een jaar geleden van start. “Ik kocht al langer restpartijen op, die ik voor lage prijzen in de schappen legde om klanten naar binnen te lokken", zegt Stam tegen RetailNews. Op een gegeven moment werden dat zoveel artikelen, dat hij besloot er een winkel mee te vormen.

De outlet zit achter zijn reguliere supermarkt en is alleen op vrijdag en zaterdag open. Doordeweeks wordt het filiaal bevoorraad met uitvalproducten van supermarkten en drogisterijen, die daarmee stortingskosten vermijden. “Ik verkoop wat me op dat moment aangeboden wordt.” Het assortiment varieert van voedsel tot schoonmaakmiddelen en drogisterijproducten. Financiële details geeft hij niet, maar hij spreekt van een succes. “Het loopt storm.”

De outletsupermarkt is volgens Stam een prima oplossing voor de voedselverspilling waar veel supermarkten mee worstelen. Hij is betrokken bij de Alliantie Verduurzaming Voedsel, die 2014 uitgeroepen heeft tot Jaar tegen de Voedselverspilling. Daarnaast werkt Stam samen met vier Voedselbanken in de buurt. “Wat ik niet verkoop, gaat naar de Voedselbank.”

Stam stelt dat de crisis en consumentenbesparingen bijdragen aan het succes van de outlet, maar dat de winkel ook na economisch herstel bestaansrecht heeft. “We blijven Hollanders. Iedereen houdt van koopjes.” De koopjesjagers brengen volgens Stam dan ook zelden een bezoek aan zijn reguliere supermarkt.

Een uitbreiding naar meer outletfilialen is wellicht interessant, maar Stam heeft daar nog geen concrete plannen voor. “Het wordt wel steeds aantrekkelijker, omdat de prijzen van winkelpanden dalen door de leegstand. Wie weet.”

Eerder:
Voedselverspilling in 2014 op de agenda
‘Samenwerking met Voedselbank lost verspilling op'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!