Aldi en Volkswagen schuldig aan dwangarbeid in DDR

Aldi en Volkswagen hebben net als IKEA gebruikgemaakt van dwangarbeid in de DDR. Dat blijkt uit recent onderzoek van de BStU dat Stasi-documenten onderzoekt in opdracht van de Duitse regering, meldt Duitslandnieuws. Honderden West-Duitse bedrijven lieten vooral in de jaren zeventig en tachtig delen van de productie goedkoop in de DDR maken. Vaak wisten zij niet dat daarvoor gevangenen werden ingezet.

Vooral de rol van Aldi kwam in het onderzoek naar voren. De Duitse discounter liet zijn maillots en panty’s produceren in het DDR-bedrijf EB Esda Thalheim in Saksen, waar ook vrouwelijke gevangenen uit de vrouwengevangenis Hoheneck werkten. Zowel Aldi Nord en Süd bevestigen de betrekkingen met de maillotfabriek, maar zeggen niet te hebben geweten dat in de fabriek ook gevangenen werkten. “We betreuren dat dit gebeurd is”, zo stelt de retailer in een officieel statement.

Ook Volkswagen zegt niets af te hebben geweten van de dwangarbeid. Het bedrijf haalde onderdelen voor de Transporter en de Golf uit de DDR. Zo zijn de bekende ronde koplampen afkomstig uit het bedrijf Fahrzuegelektrik Ruhla in Eisenach, waar ook gevangenen werkten.

Volgens historicus Tobias Wuschnik werd Oost-Duitsland door het Westen vooral gezien als een lagelonenland, dat dichtbij lag en geen taaldrempels kende. De Oost-Duitse regering wist de inzet van gevangenen vaak geheim te houden. Toch ontneemt dit volgens Wuschnik niet de verantwoordelijkheid van de bedrijven die met de DDR-ondernemingen in zee zijn gegaan. Bedrijven hadden volgens hem de fabrieken bijvoorbeeld kunnen bezoeken.

De omzet van de productie van dwangarbeiders kwam jaarlijks uit rond de tweehonderd miljoen Duitse mark. De BStU wil dat de bedrijven hun archieven openen voor onderzoek.

Eerder: IKEA betreurt dwangarbeid in DDR

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!