Winkeliers verplicht tot innemen e-waste

Winkels met een groot assortiment aan elektronische apparatuur moeten hun klanten voortaan verplicht een inzamelpunt voor klein elektrisch of elektronisch afval aanbieden. Dat meldt het ministerie van Milieu. Consumenten kunnen in het vervolg bij filialen met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van minstens vierhonderd vierkante meter terecht voor hun afgedankte elektrische afval, zonder een nieuw product aan te hoeven schaffen.

Volgens het ministerie zijn producten en importeurs (mede)verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de afgedankte producten die zij op de markt hebben gebracht. De regeling moet helpen de jaarlijkse hoeveelheid ingezamelde apparatuur per Nederlander te verhogen. Waar momenteel nog vier kilo per persoon wordt ingezameld, moet de toename van inzamelpunten ervoor zorgen dat er in 2016 gemiddeld twaalf kilo per Nederlander wordt ingezameld en dat consumenten in 2019 gemiddeld 17 kilo inleveren.

Daarnaast moet de regeling ervoor zorgen dat de verwerkers van ingezameld elektrisch en elektronisch afval aan de minimum kwaliteitseisen voldoen. “Bij de nieuwe inzamelpunten kunnen consumenten hun kapotte of oude elektrische spullen achterlaten”, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. “Dit voorkomt dat producten als elektrische tandenborstels, broodroosters en waterkokers in de prullenbak belanden, terwijl onderdelen nog gebruikt kunnen worden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!