Ex-Top 1 Toys-winkeliers schakelen advocaat in

Acht voormalig franchisenemers van speelgoedketen Top 1 Toys voelen zich misleid door moederbedrijf Otto Simon. Zij hebben een advocaat ingeschakeld, blijkt uit het televisieprogramma ZEMBLA. “Ik ga Otto Simon aanpakken op het feit dat ze prognoses afgeven die niet gebaseerd zijn op deugdelijk onderzoek”, aldus advocaat Nienke Slump van Justion Advocaten.

Uit vergelijking van de cijfers van de acht speelgoedwinkels blijkt dat de door het moederconcern voorspelde omzet en winstmarge door vrijwel geen enkele ondernemer worden bereikt. Zo wordt de gemiddelde marge van 34 procent bij lange na niet gehaald, stelt voormalig franchisenemer Rob Colpa. “Je gaat uit van de evaluatie die je krijgt van een franchiseorganisatie en die spiegelen een heel mooi plaatje voor. Dat is in de praktijk toch heel anders.” Colpa moest zijn Haagse winkel na twee jaar sluiten, zonder ooit winst te hebben gemaakt.

Franchiseorganisaties hebben volgens Slump niet zoveel last van franchisers die het niet halen. Zo investeren zij in een inventaris, die de organisatie bij een faillissement goedkoop kan overnemen. Daarnaast zorgt het beginnen van een nieuwe winkel voor omzet voor de franchisegever, stelt zij. “Je verkoopt weer een inventaris en je ontvangt weer inleggeld. Dus er zitten misschien nog wel financiële voordelen aan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!