'Cao-gesprekken lopen spaak op zondagstoeslag'

Cao-onderhandelingen in de detailhandel lopen veelal stuk op zondagstoeslag voor winkelpersoneel. Daardoor worden nu maar weinig nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten. Dat zegt voorzitter Michael van Straalen van MKB-Nederland in De Financiële Telegraaf.

Ondernemers klagen volgens hem dat een winkelopening op zondag niet kostendekkend is, als personeel op die dag extra betaald moet krijgen. Toeslagen passen niet meer bij een zevendaagse werkweek en een 24-uurseconomie, stelt Van Straalen. “Daarom vinden wij dat de toeslagen integraal moeten worden afgeschaft.”

Vakbonden als CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten weigeren daar echter in mee te gaan. CNV-bestuurder Fedde Monsma wijst erop dat MKB-Nederland zich hard heeft gemaakt om een zondagsopenstelling te bewerkstelligen. “Nu de winkeltijdenwet is aangepast, klagen ze ineens over de kosten. Dat is slecht ondernemerschap, want in elke cao staat dat werknemers op zondagen toeslagen moeten krijgen.”

Die toeslag is volgens beleidsadviseur arbeidstijdenwet Andrée Ruiters van FNV de enige reden dat mensen op zondag willen werken. Hij stelt vraagtekens bij de 24-uurseconomie, waar MKB-Nederland over rept. De zondag blijft volgens hem een speciale dag, omdat mensen dan bij hun gezin willen zijn of willen uitslapen. “En als ze dan moeten werken, willen ze een vergoeding.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!