Kruidvat en Etos berispt wegens discriminatie

Kruidvat en Etos maakten zich schuldig aan discriminatie door geen babymelkpoeder te verkopen aan vrouwen met een Aziatisch uiterlijk. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens donderdag, naar aanleiding van twee klachten.

Een vrouw van Chinese afkomst kreeg in een filiaal van Kruidvat geen babymelkpoeder mee, omdat de winkelketen dat volgens de verkoopster niet aan ‘Aziatische mensen’ zou verkopen. Haar echtgenoot kreeg hetzelfde pak tien minuten later wel mee. Behalve dat Kruidvat hiermee discrimineert, heeft de winkelketen de klacht volgens het College ook onzorgvuldig afgehandeld. Zo acht het College het onwaarschijnlijk dat er sprake geweest is van een misverstand en dat de vrouw de toelichting op het verkoopbeleid onterecht heeft opgevat als discriminatie, zoals de retailer beweert.

Een soortgelijke situatie vond plaats bij een winkel van Etos, waar een vrouw van Thaise afkomst geen babymelkpoeder meekreeg. Volgens de winkelketen was de verkoopster er ten onrechte van uitgegaan dat de vrouw in die week al meerdere keren babyvoeding had gekocht.

Etos laat weten medewerkers te hebben geïnstrueerd om extra alert te zijn op handelaren. Vanwege de stijgende vraag naar babymelkpoeder uit China was het voor veel drogisterijen en supermarkten moeilijk om hun schappen te vullen. De droge babyvoeding wordt in Nederland opgekocht en doorgestuurd naar Azië. Daar is het vertrouwen in lokale producten weg, nadat in 2008 zes zuigelingen aan besmet poeder waren overleden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!