EU doet plastic tas in de ban

EU-landen moeten het gebruik van dunne plastic tasjes fors terugdringen. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft een voorstel aangenomen om het gebruik in vijf jaar tijd met tachtig procent terug te dringen. In 2015 moet het gebruik al zijn gehalveerd.

De Europese Commissie waarschuwde vorig jaar al met regelgeving te komen, als lidstaten zelf geen overtuigende acties voeren om een vermindering van tachtig procent te behalen. Het Europese Parlement kiest nu voor concrete actie, stelt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. “Ik wil dat Europese landen afgerekend kunnen worden als ze geen actie ondernemen. Dat is de enige manier waarop we dit milieuprobleem kunnen oplossen.”

Hoewel het aan de lidstaten te bepalen is hoe ze de vermindering behalen, pleit hij voor beprijzing van plastic tassen. In Ierland is volgens hem op die manier een reductie van negentig procent behaald. “Het zijn simpele regels, die onmiddellijk effect hebben.”

Gerbrandy stelt dat het proefproject in Tilburg, Deventer en Zoetermeer, waar negen winkelketens voor middelgrote en grote tassen minimaal tien cent per stuk rekenden, de gewenste vermindering al bijna opleverde.

Eerder:
EU bindt strijdt aan met plastic tas

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!