Europa legt creditcardtarieven aan banden

De tarieven die banken en creditcardmaatschappijen retailers berekenen als een klant betaalt met creditcard worden ingeperkt. Het Europees Parlement nam donderdag een wetsvoorstel aan waarin dat is vastgelegd.

De EU-lidstaten moeten de wet nog wel goedkeuren. Als de wet van kracht wordt, mogen banken bij betalingen met creditcards nog 0,3 procent van het aankoopbedrag bij winkels in rekening brengen. In het geval van transacties met debetkaarten is dat maximaal zeven eurocent of 0,2 procent.

Daarnaast moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Nederlandse consumenten besparen hierdoor naar verwachting 56 miljoen euro per jaar.

Detailhandel Nederland is blij met de voorstellen van het Europees Parlement, maar pleit voor verdere aanscherping. Creditcardbetalingen blijven namelijk duurder dan pintransacties. “Dankzij goede afspraken tussen Nederlandse winkeliers, politiek en banken heeft Nederland een efficiënt pinverkeer. Dat moet ook worden toegepast op creditcardbetalingen”, zegt Margriet Keijzer, secretaris Europa bij de brancheorganisatie.

Eerder:
Detailhandel wil einde aan macht creditcardmarkt
Winkeliers in opstand tegen dure creditcard

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends