'Retail mist miljoenen door trage pinboeking'

Retailers lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis omdat banken de pintransacties van consumenten in weekenden niet verwerken. Ook tijdens feestdagen worden pinbetalingen niet verwerkt. Dat beleid moet worden gewijzigd, stelt Detailhandel Nederland.

Komend paasweekend ligt het betalingsverkeer bijvoorbeeld vier dagen deels stil. Bij een consument die op donderdagavond of vrijdag een aankoop doet, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. De retailer krijgt het geld bijgeschreven op de dinsdag na Pasen. ”En in zo’n paasweekend heb je het wel over vijfhonderd miljoen euro aan omzet waarover de winkels niet kunnen beschikken doordat banken het geld achterhouden”, aldus voorzitter Jan Meerman.

Daarnaast vangt de retailer geen rente omdat de banken het geld apart houden op een eigen rekening. Per jaar moeten winkeliers volgens de brancheorganisatie 110 dagen wachten op hun geld. Dat is volstrekt uit de tijd, aldus Meerman. “Hoezo 24-uurseconomie?”

Wanneer een weekend tijdens een maandwisseling valt, wordt de situatie volgens hem nog nijpender. “Dan moeten de winkeliers omzet- en loonsbelasting betalen. Als zij te laat zijn, krijgen ze een boete.”

De banken verrekenen betalingen via het zogenoemde Target 2-systeem van de Europese Centrale Bank. “De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is”, zegt adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland in De Telegraaf. “Daar is geen speld tussen te krijgen.”

Detailhandel Nederland roept banken op hun beleid snel te wijzigen. “Bij de banken zit blijkbaar een knopje waarmee ze geld kunnen vasthouden. Dat knopje moeten ze gewoon uitzetten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!