'Twee op de drie woonboulevards overbodig'

Nederland beschikt over voldoende woonboulevards om 51 miljoen inwoners te bedienen. Dat blijkt uit een recente publicatie van TU Delft, stelt NRC Weekend. Waar ons land 135 woonboulevards telt, is er volgens geïnterviewde experts ruimte voor slechts dertig tot veertig woonconcentraties.

Van die dertig tot veertig concentraties kunnen er vijftien tot twintig een woonmall zijn, terwijl de rest door het leven moet als meubelboulevard. “Het is absurd”, stelt senior beleidsadviseur Sietske van der Linde van brancheorganisatie INretail. “Er kunnen rustig tachtig woonboulevards gesloten worden en dan zitten we nog steeds ruim.”

Woonboulevards ontstonden in de jaren negentig als gevolg van het verbod op detailhandel buiten de stad. Daarbij werd voor enkele branches een uitzondering gemaakt, waardoor grote clusters van winkels in hetzelfde thema ontstonden. Met 4,6 miljoen vierkante meter beslaan de boulevards gezamenlijk vijftien procent van het totale Nederlandse winkeloppervlak.

De woonbranche is relatief hard getroffen door de crisis. De omzet daalt al meerdere jaren achter elkaar, waaronder 2,5 procent in het laatste kwartaal van 2013. 10,3 procent van het winkeloppervlak op woonboulevards staat inmiddels leeg.

Reacties