Kabinet weegt 'grenseffect' mee bij accijnsevaluatie

Het kabinet kijkt bij de evaluatie van de accijnsverhoging voor diesel en lpg naar de gevolgen voor ondernemers in de grensstreek. Dat liet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën donderdag weten.

Nederlandse tankstations langs de grens zagen de verkoop van diesel en LPG in maart met respectievelijk 35 en 22 procent dalen, aldus brancheorganisaties BOVAG en NOVE. Door verhoogde accijnzen op brandstof tanken veel automobilisten over de grens.

Daarnaast doen consumenten boodschappen over de grens, omdat dat gecombineerd wordt met tanken. Uiteindelijk leveren de verhoogde accijnzen de schatkist eerder minder dan meer geld op, stellen de brancheorganisaties.

Als dat het geval is, zal het kabinet de verhoging heroverwegen, aldus Wiebes. Of dat betekent dat het beleid wordt teruggedraaid, wilde hij niet zeggen.

De staatssecretaris wil eerst bijvoorbeeld weten of de effecten zich alleen in de grensstreek voordoen of ook landelijk. “Pas als we de ziekte van de patiënt kennen, kunnen we medicijnen voorschrijven.”


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!