'Miljoen euro onttrokken aan Free Record Shop'

Investeringsmaatschappij ProCures heeft 1,2 miljoen euro onttrokken aan de Belgische winkels van Free Record Shop. Dat stellen de oorspronkelijke curatoren, die grote bedenkingen hebben bij deze onttrekking vlak voor het eerste faillissement van de winkelketen. Dat meldt RTL Z donderdag.

ProCures nam de Belgische filialen van Free Record Shop en de winkels van Game Mania vorig jaar een maand voor het faillissement voor één euro over. Deze transactie was volgens curatoren Jos Borsboom en Henk van Rootselaar opvallend, omdat deze winkels een half jaar daarvoor nog op 12,5 miljoen euro werden gewaardeerd.

Nadat de curatoren deze verkoop onder druk van een rechtszaak wisten terug te draaien, bleek ProCures in twee maanden 1,2 miljoen euro aan de Belgische winkels van Free Record Shop te hebben onttrokken. Omdat ProCures de enige serieuze overnamekandidaat was na het faillissement, stelden de curatoren geen onderzoek in naar het verdwenen geld. Dat was namelijk een ‘nadrukkelijke, niet-onderhandelbare eis’, stellen de curatoren in het faillissementsverslag.

De curatoren stellen hiermee akkoord te zijn gegaan om een doorstart van de winkelketen een kans te geven. ProCures maakte na een betaling van 150 duizend euro uiteindelijk een doorstart met 120 Belgische en Nederlandse winkels. “Ook gingen we akkoord omdat ProCures uiteindelijk zelf de bedrijven in handen kreeg waaraan het geld was onttrokken”, stelt Borsboom.

De Belgische tak van Free Record Shop werd uiteindelijk in november alsnog failliet verklaard. Dinsdag werd de Nederlandse tak voor de twee keer failliet verklaard. De eigenaren wilden niet genoeg geld in het winkelbedrijf steken, stelt Borsboom. “Er zijn indicaties dat de geldstroom de verkeerde kant op ging."

De curatoren overwegen niet om alsnog juridische stappen te ondernemen tegen ProCures. Dat is volgens Borsboom vanwege het faillissement in België eventueel een zaak voor zijn Belgische collega.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!