De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft een tuchtzaak aangespannen tegen HEMA-notaris Going Dutch uit Amsterdam. Het gaat volgens een woordvoerder niet specifiek om dit kantoor. “Maar het is onbegonnen werk om in alle arrondissementen tegen alle bij de HEMA aangesloten notarissen een tuchtzaak te beginnen.”

De beroepsorgansiatie wil duidelijkheid over de vraag of de notarisservice van de winkelketen in strijd is met de beroepsregels. “We willen weten waar de grenzen van innovatie liggen”, aldus de woordvoerder. Het is nog niet bekend wanneer de tuchtzaak dient.

HEMA lanceerde in oktober 2013 een notarisdienst. Consumenten kunnen online een samenlevingscontract of testament opstellen bij de winkelketen, waarna het concept per mail wordt toegezonden. Een notaris neemt vervolgens contact met de klant op om een afspraak te maken voor de ondertekening om de akte rechtsgeldig te maken.

De totaalprijs voor een akte komt bij HEMA uit op 125 euro. Dat is de helft minder dan de gebruikelijke notaristarieven.