Geen snelle oplossing voor trage pinboeking

Winkeliers hoeven op korte termijn geen oplossing te verwachten voor de trage verwerking van pinbetalingen in het weekend en op feestdagen. Dat laat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën weten aan de Tweede Kamer.

Detailhandel Nederland stelde afgelopen Pasen dat retailers jaarlijks miljoenen euro’s mislopen door de trage pinboekingen. Bij een consument die op donderdagavond of vrijdag voor Pasen een aankoop doet, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Winkeliers krijgen het geld echter pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven.

Per jaar moeten winkeliers volgens de brancheorganisatie 110 dagen wachten op hun geld. Dat komt volgens de minister omdat de betalingen tussen banken verlopen via een systeem van de Europese Centrale Bank, dat 110 dagen per jaar gesloten is. “In andere eurolanden lijkt er geen significante behoefte aan het sneller verwerken van betaaltransacties”, stelt hij.

De Nederlandsche Bank onderzoekt samen met banken de mogelijkheid om op langere termijn betalingen in ons land sneller te verwerken. Daarvoor zouden de pinboekingen onafhankelijk van het systeem van de ECB moeten werken. Zij doen op 21 mei verslag hierover in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waar ook consumenten en winkeliers aan deelnemen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!