DNB: 'Bitcoin geen bruikbaar alternatief'

Het is onwaarschijnlijk dat virtuele valuta’s zoals de bitcoin het huidige financiële stelsel en het bestaande geld gaan vervangen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag, na onderzoek naar de mogelijke risico's van de virtuele munt.

Een virtuele valuta is volgens de centrale bank in beperkte mate geschikt als ruilmiddel. Zo scoort de bitcoin in vergelijking met andere betaalmethoden bijvoorbeeld laag op veiligheid en gebruiksgemak, terwijl ze nog nauwelijks geaccepteerd worden. De bitcoin is als oppotmiddel en rekeneenheid nog minder bruikbaar, omdat daar de koers van de munt te sterk voor fluctueert.

Het gebruik van de virtuele valuta is volgens DNB nog zeer kleinschalig. Zo hebben het afgelopen jaar circa 65 duizend bitcointransacties per dag plaatsgevonden, waaronder minder dan duizend per dag in Nederland. Dagelijks worden er in ons land ruim zestien miljoen betalingen met de euro verricht.

De bitcoin is vooral onder webwinkels die consumentenelektronica verkopen populair. Sinds eind vorig jaar in Nederland ook Thuisbezorgd.nl de virtuele munteenheid.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!