Dick Boer bezorgd om protectionisme

Ahold-ceo Dick Boer maakt zich grote zorgen over de neiging van Europese lidstaten om ondernemingen uit een ander land geen gelijk speelveld te gunnen. Zo moet Ahold in Tsjechië binnenkort klanten waarschijnlijk met een bord informeren over hoeveel producten er uit eigen land komen. “Dat riekt naar protectionisme”, aldus Boer in Het Financieele Dagblad.

Verder wordt de vestigingswet in België wellicht gedecentraliseerd, waardoor de Vlaamse overheid daarvoor verantwoordelijk  wordt. “Als je vrije vestiging bemoeilijkt, ondermijn je de marktwerking, wat uiteindelijk ook de consument dupeert”, stelt de Ahold-ceo. Hij waarschuwt voor het gevaar dat ‘iedereen weer terug naar zijn eigen interne marktje gaat’.

Boer liet eerder dit jaar al weten dat Europa te veel handelsbelemmeringen kent om als een interne markt  te wordengezien. Zo levert het vervoeren van goederen naar België veel extra papierwerk op, terwijl milieuheffingen en statiegeld per land verschillen. Als zulke obstakels weggehaald worden, wordt het speelveld verbreed en gaan de prijzen volgens hem omlaag. “Dat is een goede manier om de Europese motor weer aan de gang te krijgen”, aldus Boer.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends