Afschaffing statiegeld op petfles uitgesteld

Het statiegeld op grote plastic flessen wordt niet per 1 januari 2015 afgeschaft. De verpakkingsindustrie voldoet nog niet aan alle gemaakte afspraken over het recyclen van plastic. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten.

Nederlandse gemeenten lieten eerder al weten pas op 1 januari 2016 te willen beslissen of het statiegeld op plastic flessen moet worden afgeschaft. Volgens hen is er nog te veel onduidelijkheid over de toekomstige inzameling van plastic, zo blijkt uit een conceptbrief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

“Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid naar hun inwoners om een solide en betaalbaar afvalbeleid te hanteren en uit te kunnen leggen”, aldus de VNG. In 2012 tekende de vereniging met het verpakkende bedrijfsleven en Joop Atsma, de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu, de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Daarin staan prestatieafspraken waaraan voldaan moet worden voordat het huidige statiegeldsysteem kan worden afgeschaft. Volgens VNG was het nog niet helder of aan alle afspraken is voldaan.

“Wij ondersteunen deze afspraken nog steeds volledig en zijn van mening dat deze leidend zijn in het te nemen besluit over de afschaffing van statiegeldverplichting”, schrijft de vereniging. Volgens de VNG kan er pas een zorgvuldig overwogen keuze worden gemaakt wanneer alle afspraken te monitoren zijn. Staatssecretaris Mansveld gaat in juni 2015 opnieuw beoordelen of er aan alle afspraken is voldaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!