Kabinet zet in op sterkere positie franchisenemers

Minister Kamp van Economische Zaken bekijkt de mogelijkheden voor een geschillencommissie die kan optreden bij conflicten tussen franchisenemers en –gevers. Daarnaast onderzoekt hij hoe de huidige vrijwillige gedragscode beter kan functioneren, meldt Het Financieele Dagblad.

Onder meer de PvdA en SP pleitten voor meer regelgeving, om de positie van franchisenemers beter te beschermen. De huidige onderlinge verhoudingen zijn volgens de partijen ongelijkwaardig, omdat franchisegevers niet altijd open kaart spelen over de financiële situatie van de keten.

Extra regelgeving is volgens Kamp niet nodig, omdat de huidige wetgeving voldoende is. Daarnaast wil hij de regeldruk voor ondernemers niet verzwaren.

De Franchisenemers Alliantie Nederland (FANed) stelde onlangs dat de samenwerking tussen franchisegevers en -nemers eenzijdiger wordt en minder ruimte biedt voor zelfstandig ondernemerschap. Het afgelopen jaar kwamen franchiseproblemen bij Bakker Bart, Top 1 Toys, Shoeby en Op=Op Voordeelshop aan het licht. Ook Albert Heijn en HEMA leven op gespannen voet met franchisenemers.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends