Afschaffing van de wet op de vaste boekenprijs is wegens de economische situatie binnen de boekensector onverantwoord. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies aan de regering. Volgens de raad moet de wet nog zeker vier jaar blijven bestaan.
In het advies stelt de raad wel van mening te zijn dat de relatie tussen de overheid en de boekensector anders moet. Zo zou de branche inzage moeten geven in de verkoopcijfers en moet onderzoek worden gedaan naar maatregelen die de boekenbranche extra kunnen steunen. Daarnaast vindt de Raad voor Cultuur dat de partijen in de branche zelf meer moeten innoveren en dat zij hun krachten het beste kunnen bundelen.
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt liet vorige maand weten de vaste boekenprijs ineffectief te vinden en van mening te zijn dat deze moet verdwijnen. Het afschaffen van een vaste prijs bij iedere winkel zou zorgen dat meer titels worden verkocht. Zo stegen de consumentenuitgaven aan boeken in Groot-Brittanië met vijftig procent nadat de vaste prijs daar werd losgelaten. Hogere winst op goedlopende titels zou dan kunnen worden ingezet om de verliezen van slechtlopende titels te dekken.
Managing director Daniël Ropers van bol.com gaf in een reactie aan tegen het verdwijnen van de vaste prijs te zijn. Volgens Ropers staat de boekenwereld met de overgang naar digitale boeken voor de ‘grootste transitie sinds de uitvinding van de boekdrukkunst’. “Als je tegelijkertijd ook aan het prijsbepalingsmechanisme voor de papieren boeken gaat sleutelen, voorspel ik onherstelbare schade.”
'Schrappen vaste boekenprijs is niet verantwoord’
Gepubliceerd op 7 juli 2014 om 06:47
Reacties 0