Aanwas in detailhandel flink gegroeid

Het aantal starters in detailhandel is in het eerste halfjaar gestegen, terwijl het aantal faillissementen juist fors terugliep. Dat blijkt uit een vergelijking van de cijfers van de Kamer van Koophandel met dezelfde periode vorig jaar. In totaal nam de aanwas met 63,6 procent toe.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 11.142 retailbedrijven opgericht, een procent meer dan vorig jaar. Het aantal uitschrijvingen liep met dertien procent terug naar 7.831 ondernemingen. Daarvan werden 494 retailers failliet verklaard, een daling van 26,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Vooral de populariteit van foodwinkels is fors toegenomen. De Kamer van Koophandel registreerde in de eerste zes maanden 906 oprichtingen binnen de foodretail, ruim zes procent meer dan vorig jaar. Doordat het aantal uitschrijvingen en faillissementen juist fors terugliep, lag de aanwas bijna drie keer zo hoog als in 2013.

Het aantal starters in de non-foodbranche nam met 3,3 procent af. Het aantal uitschrijvingen en faillissementen liep met respectievelijk 18,1 en 29,8 procent nog harder terug.

De online retailbranche is de enige sector waarin in het eerste halfjaar meer faillissementen zijn uitgesproken. In totaal gingen 21,4 procent meer etailers op de fles, terwijl het aantal starters met anderhalf procent toenam. Bijna de helft van alle starters in de detailhandel schrijven zich in met een webwinkel.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends