RetailTrends Fabulous 40: BAS Holding noteert meeste omzetgroei

BAS Holding heeft tussen 2010 en 2012 de grootste omzetgroei gerealiseerd onder Nederlandse retailers. Dat blijkt uit de eerste editie van de RetailTrends Fabulous 40, die is opgesteld door corporate finance adviesbureau Capitalmind. Jumbo en Rituals completeren de top drie in het overzicht dat verschijnt in het juli/augustusnummer van RetailTrends.

BAS Holding, moederbedrijf van onder meer Dixons, iCentre en Mycom kwam in de gemeten jaren uit op een gemiddelde omzetgroei van 71,54 procent. Nummer twee Jumbo Groep (Jumbo en C1000) realiseerde tussen 2010 en 2012 een gemiddelde groei van 38,9 procent, nipt gevolgd door Rituals met een omzetplus van 38,80 procent. De top vijf wordt gecompleteerd door respectievelijk Coolblue en United Holding (formules: Electro World, Euronics, Witgoed Specialst).

Slechts 27 Nederlandse retailondernemingen realiseerden van 2010 tot en met 2012 omzetgroei. Opvallend is de hoge positie van elektronicaretailers. Een branche die de nodige klappen heeft geïncasseerd, met een reeks faillissementen. De foodretail is met tien noteringen de best scorende branche in de RetailTrends Fabulous 40.

Van de veertig Nederlandse retailers in het overzicht noteerden dertien winkelbedrijven een omzetafname. “Retailers die niet groeien, kunnen tóch succesvol zijn”, nuanceert managing partner Bart Jonkman van Capitalmind het hoge aantal retailers in het topoverzicht dat een omzetmin realiseerde. “Bij krimpende omzet is het nog steeds mogelijk om goede winst te maken”, stelt Jonkman.

Samenstelling van de RetailTrends Fabulous 40
Bij het selecteren van retailers voor de RetailTrends Fabulous 40 houdt Capitalmind de volgende criteria aan:
- De hoofdactiviteit is detailhandel in food of non-food. Andere activiteiten moeten dienend aan retail zijn, denk aan groothandel of vastgoed beheer. Hieronder vallen:
- Zowel clicks als bricks
- Geen automotive, oil & gas
- Minimaal vijf miljoen euro omzet in een van de drie gemeten jaren
- Het moet een Nederlandse entiteit zijn
- Nederlandse aandeelhouders of een (inter-)nationale investeerder
- De jaarrekeningen moet bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd voor 1 juni 2014

De volledige RetailTrends Fabulous 40 staat in het zomernummer van RetailTrends, dat vrijdag verschijnt. Klik hier voor een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!