Kledingprijs stuwt inflatiecijfer

De Nederlandse inflatie kwam in juni uit op 0,9 procent, iets hoger dan in mei. Vooral de prijsontwikkeling van kleding droeg bij aan deze toename, zo blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

De kledingprijs daalt ieder jaar in juni vanwege de uitverkoop. ‘De afprijsacties waren minder groot door een combinatie van meer collectiewisselingen, een beter voorraadbeheer en actiever klantbeleid’, stelt het statistiekbureau. Kleding was gemiddeld een half procent goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling was op jaarbasis kleiner dan in mei.

Verder werd het inflatiecijfer gestuwd door de prijsontwikkeling van vliegtickets en vakanties. Daartegenover lag de prijs van voedingsmiddelen onder die van vorig jaar, vooral door de prijsontwikkeling van aardappelen, groenten en fruit. Zuivelproducten zijn juist flink duurder dan in 2013.

De Nederlandse inflatie is volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in juni gestegen 0,3 procent. In de eurozone kwam de inflatie in juni uit op een half procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!