HEMA wil af van betaalde pauzes

HEMA heeft zijn personeel in bakkerijen, distributiecentra en winkels gevraagd af te zien van betaalde pauzes. Die maatregel is nodig om de ‘weg naar herstel door te zetten’. Dat stelt HEMA in een instemmingsaanvraag aan betrokken ondernemingsraden, die in handen is van Het Financieele Dagblad.

Als de betaalde pauzes worden geschrapt, krijgen werknemers langere diensten om aan hetzelfde aantal uur te komen. “Het komt erop neer dat mensen twee tot vier uur per week meer gaan werken voor hetzelfde loon”, zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten. De vakbond, die volgens hem al veel boze reacties binnen heeft gekregen, is tegen de maatregel.

HEMA stelt echter dat de huidige regeling niet marktconform is. Zo wijst de winkelketen erop dat zijn branchegenoten de betaalde pauzes al eerder hebben afgeschaft. Suijker noemt dat argument onzinnig. “Ik kan ook een lijstje maken met bedrijven in de branche waar de pauzes wel worden betaald.”

De ondernemingsraden hebben tot 15 september de tijd om te reageren op de maatregel. Daarbij kunnen ze een veto uitspreken, stelt de FNV-bestuurder.

HEMA brak in maart de contracten met zijn vijftig grootste leveranciers open. De retailer legde onder meer eenzijdige kortingen op, terwijl de betalingstermijn werd opgerekt. Daarnaast wordt dit jaar een extra bedrag afgetrokken van de facturen, om leveranciers bij te laten dragen aan de internationale expansie van de winkelketen.

Verder vernieuwt HEMA zijn organisatie en het assortiment om meer snelheid in de winkels te krijgen, liet ceo Ronald van Zetten onlangs weten. De retailer bouwt daarvoor onder meer al zijn filialen om. ‘Operatie Make Over betekent voor HEMA een forse financiële investering om onze concurrentiepositie te verstevingen’, aldus de keten.

Reacties