Hunkemöller, Desigual en Shoeby vertrekken uit het vernieuwde Centraal Station in Rotterdam, dat vijf maanden geleden officieel opende. De winkels zijn niet winstgevend, waarop exploitant NS besloot de proef te beëindigen, meldt het Algemeen Dagblad.

De winkels waren met onder meer papierwarenzaak Paperchase en Rituals onderdeel van een tweejarige pilot, die NS een beeld moest geven van de kansen van winkelketens op een station. Bij succes zouden meer vestigingen op treinstations volgen. De proefperiode van Rituals is inmiddels succesvol afgesloten, terwijl over Paperchase nog geen beslissing is genomen.

De proefperiode is veel te kort, vindt de filiaalmanager van Hunkemöller. De omzet was volgens haar net aan het stijgen. “Iedere ondernemer weet dat het langer dan twee jaar duurt om een zaak te laten te draaien.” Daarnaast ziet het station ‘er pas een paar maanden fatsoenlijk uit’.

Hunkemöller wil de winkel volgens haar graag als directe huurder overnemen en niet langer in een franchiseconstructie opereren. De hoge huurprijs gooit echter roet in het eten. “Deze winkel kost 130 duizend euro per jaar. Vind je het gek dat het moeilijk is om een hoge winst te behalen?”

Het besluit hoort bij het ondernemerschap, stelt een woordvoerder van NS. “Als het niet blijkt te werken en de omzet niet stijgt, moet je de knoop doorhakken. Dan heeft het geen zin om een proef uit te zitten.”

NS heeft nog geen beslissing genomen over de formules die in de plaats van de vertrekkende winkels komen. Ook is nog niet duidelijk of dat een van de eigen ketens van de vervoerder wordt, zoals Smullers. “Externe huurders mogen zich melden”, aldus de woordvoerder.