Bonden voeren actie bij IKEA

FNV Bondgenoten en BTB België vragen bij IKEA-vestigingen aandacht voor ‘de mensonterende omstandigheden’ waarin Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs van de meubelketen werken. De bonden delen informatie uit bij de winkels en vragen klanten een petitie te tekenen.

IKEA laat zijn Nederlandse winkels bevoorraden door een Belgische transporteur, die de ritten uitbesteedt via een Slowaakse dochteronderneming. Deze partij huurt een Slowaaks uitzendbureau in, dat vrachtchauffeurs uit het Oost-Europese land levert.

De chauffeurs krijgen te weinig salaris, rijden te veel ritten en leven soms maanden achtereen in hun voertuig, concludeerde Stichting VNB na onderzoek in opdracht van FNV Bondgnoten. “Deze chauffeurs zijn als snelwegnomaden bezig met overleven”, zei FNV-bestuurder Edwin Atema eerder.

IKEA raakte in Nederland en België al eerder in opspraak omdat de warenhuisketen lokale chauffeurs zou vervangen door buitenlandse, die volgens de regels van hun land betaald worden. De Zweedse retailer liet toen weten zich niet te herkennen in het beeld dat FNV Bondgenoten schetste.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!