Primark opent winkel in Enschede

Primark beschikt met de opening van een vestiging in Enschede over zijn eerste winkel in Overijssel. De dinsdag geopende winkel heeft een oppervlakte van ruim 5.500 vierkante meter en herbergt naast mode een afdeling met interieurartikelen.

Met de Enschedese vestiging beschikt de fastfashionketen over acht winkels in Nederland. Voor het einde van dit jaar moeten nog winkels in Venlo, Arnhem, Rotterdam Zuidplein en Den Haag volgen. Wereldwijd heeft de prijsvechter 278 vestigingen.

Primark opende in 2008 zijn eerste winkel in het Rotterdamse winkelcentrum Alexandrium. Het winkelgebied kon gelijk op een stijging van het bezoekersaantal rekenen, stelt marktonderzoeksbureau Strabo. Waar in 2008 7,5 miljoen consumenten naar Alexandrium gingen, groeide dat naar respectievelijk 9,2 miljoen en 9,5 miljoen in 2009 en 2012. In 2013 daalde het bezoekersaantal naar 9,3 miljoen.

In andere steden blijft het aantal bezoekers met gemiddeld vijftien tot twintig procent stijgen, zegt managing director Hans van Tellingen van Strabo tegen NRC Q. In het geval van Zaandam ligt dat zelfs op dertig procent.

De omzet van horecazaken in een winkelgebied met een Primark neemt volgens hem gemiddeld met veertig procent toe. Ook andere retailers kunnen op meer omzet rekenen. Voor concurrerende kledingwinkels ligt dat op ongeveer tien procent, terwijl overige retailers vijftien tot twintig procent meer omzet boeken.

De komst van Primark in een winkelcentrum heeft ook gevolgen voor de huurprijzen van winkelpanden, zegt senior research consultant Bart Stek van winkelvastgoedbeheerder WPM Groep. Die gaan stijgen. Dat komt doordat het aantal passanten ‘sterk bepalend’ is voor de hoogte van de huurprijzen. “Daar tegenover staat dat locaties die op grotere afstand gelegen zijn, minder aantrekkelijk worden. Daar nemen de prijzen af.”

Bekijk op onze Facebook-pagina foto's van de winkel van Primark in Enschede.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends