Alibaba haalt met zijn beursgang later deze maand naar verwachting minstens twintig miljard dollar op. Daarmee streeft de Chinese etailer onder meer de beursintroductie van Facebook ruimschoots voorbij. Facebook haalde in 2012 zestien miljard dollar (twaalf miljard euro) op. De beursgang van Alibaba in New York wordt verwacht op 19 september.

Oprichter Jack Ma maakt de komende week een wereldwijde tour om het aandeel te promoten onder grote institutionele beleggers. De opkomst is veel groter dan toen Google vier jaar geleden datzelfde deed, zegt een belegger tegen Het Financieele Dagblad. “De internetrevolutie wordt nu echt groot. Mensen hebben dat nu pas echt door. Het bedrijf is bovendien winstgevend.”

De Chinese e-commercegigant verwerkt jaarlijks 12,7 miljard bestellingen van 255 miljoen klanten. Alibaba is daarmee goed voor tachtig procent van de online verkopen in China. Tussen maart en juni realiseerde de etailer een omzet van 2,5 miljard euro met een nettowinst van anderhalf miljard euro. Het vermogen van Ma wordt geschat op zeventien miljard euro. Dat maakt hem de rijkste man van China.

Intussen hebben de nummers twee, drie en vier op de ranglijst van welgestelde Chinezen de komst van een concurrent voor Alibaba aangekondigd. Daarbij gaat het om Baidu, de grootste zoekmachine van het land, Tencent dat met Wechat het populairste chatprogramma van China is en Wanda, exploitant van winkelcentra.