Amazon is in gesprek met Nederlandse uitgevers over de verkoop van e-books. Eigenaar Sander Knol van de Amsterdamse uitgeverij Xander heeft vorige week een contract getekend, meldt NRCQ. “Je gaat geen nee zeggen tegen een nieuwe klant”, aldus Knol.

Hoewel Amazon zich al enkele jaren geleden wilde aansluiten bij CB, is onduidelijk wanneer een Nederlandstalige website van Amazon live zou gaan. Consumenten uit ons land kunnen bij de e-commercegigant tot nu toe voornamelijk buitenlandse boeken aanschaffen, die vanuit onder meer Duitsland en Groot-Brittannië worden geleverd. Sinds 2011 beschikt Amazon over een distributiecentrum van 110 duizend vierkante meter in Duitsland, 25 kilometer van de grens bij Venray.

De e-commercegigant ligt sinds afgelopen zomer in de clinch met auteurs uit Duitsland. De etailer zou hun boeken boycotten omdat hun uitgeverij geen e-books met korting aan de webwinkel wil verkopen. Amazon vindt dat e-books goedkoper moeten zijn dan gewone boeken, omdat er geen papier en transportkosten bij komen kijken. Amazon moet in Duitsland echter meer betalen voor de e-books en kan ze vervolgens niet tegen kortingen verkopen vanwege een vaste boekenprijs bij onze oosterburen.

In Nederland is de wet voor de vaste boekenprijs niet van toepassing op e-books. “Voor Amazon gaat het niet zozeer om de omzet uit boeken, maar meer om de bezoekers die daardoor naar de website komen”, meent directeur Michael van Everdingen van de Koninklijke Boekverkopersbond.