‘E-commerce staat te springen om goed opgeleid personeel’

Etailers zijn naarstig op zoek naar hoogopgeleide werknemers om de groei van hun webshops te kunnen opvangen. “Er staan nu zo’n tienduizend banen open die moeilijk te vervullen zijn”, zegt directeur Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org tegen Elsevier.

Tussen 2007 en 2013 steeg volgens het ING Economisch Bureau het aantal banen bij webwinkels van veertienduizend tot 35.500. Dat is een toename van ruim zestig procent. Het aantal webshops steeg in die periode van 4.360 tot meer dan twintigduizend.

Etailers zoeken personeel voor functies als e-commercemanagers, webanalytici en social mediamarketeers. Volgens Jongen sluit het huidige onderwijs echter niet aan op de vraag vanuit webwinkeliers. “Bij reguliere marketingopleidingen en business and management-studies is nog weinig aandacht voor e-commerce.”

Ook Coolblue heeft een ‘acute behoefte’ aan hogeropgeleide ICT’ers, zegt medeoprichter Paul de Jong. Het aanbod in Nederland is volgens hem klein. “We vissen samen met andere internetbedrijven in dezelfde vijver.” Coolblue verwacht voor komend jaar een omzet van meer dan 350 miljoen euro. “We hebben mensen nodig om de groei op te vangen.” Daarom trekt de webwinkel personeel uit onder meer Spanje en Portugal aan.

Thuiswinkel.org gaat etailers helpen door zijn naam te verbinden aan bestaande opleidingen, die onderdeel uit moeten gaan maken van zijn nieuwe E-Academy. Daarnaast worden alle uitkomsten van het Shoppin2020-onderzoek vertaald naar training en opleiding, liet Jongen eerder dit jaar weten in RetailTrends. "Het gehele spectrum van Shopping2020 moet terugkomen in een wo-, hbo- en post-hbo opleiding. Een E-Academy waarin alle thema’s aan bod komen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!