PvdA wil pandeigenaren dwingen tot sloop of herontwikkeling

Eigenaren van lege winkelpanden moeten gedwongen kunnen worden om mee te werken aan sloop- of herontwikkelingsplannen. Ook eigenaren van lege kantoren en bedrijfsgebouwen moeten hun verlies nemen, vindt de PvdA. De regeringspartij wil dat minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur daar met gemeenten en provincies een plan voor maakt.

Er gebeurt volgens PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries te weinig tegen leegstand, omdat vastgoedmagnaten geen verlies willen nemen. “De gemeente hoopt dat de zware klappen bij de buurgemeente vallen en niemand de rekening op wil pakken”, zegt hij.

Miljoenen vierkante meters staan momenteel leeg en dat zorgt volgens De Vries voor verloedering en een gevoel van onveiligheid. De herontwikkeling van leegstaande panden moet voorrang krijgen op nieuwbouwplannen, stelt hij. De winst die wordt gemaakt wanneer een gebouw een nieuwe functie krijgt moet daarnaast gebruikt worden om verliezen van de sloop van andere panden af te dekken.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag al bekend mee te willen werken aan een gevarieerd winkelaanbod in aantrekkelijke steden. Daarom gaat het ministerie van Economische Zaken er onder meer voor zorgen dat leegstaande panden sneller een andere bestemming kunnen krijgen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends