Zeeman boekt meer omzet en winst

Zeeman heeft vorig jaar met minder winkels meer omzet en een hogere operationele winst geboekt. De omzet nam met ruim drie procent toe naar 650,8 miljoen euro, zo meldt Het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van de winkelketen. De operationele winst verdubbelde ruim naar 22,1 miljoen euro.

De gemiddelde omzet per filiaal nam vorig jaar toe, aangezien Zeeman per saldo dertien winkels heeft gesloten. Zeeman heeft naar eigen zeggen geprofiteerd van het afbouwen van de voorraad om zo de omloopsnelheid van producten te verhogen. Daarnaast wordt de omzetstijging volgens de retailer deels veroorzaakt door de introductie van Zeeman XL-vestigingen in 2012. Deze winkels, waarvan er dit jaar tien van bij moeten komen, zijn twee keer zo groot als de traditionele vestigingen.

Zeeman beschikt over ruim 1200 filialen, waarvan iets minder dan de helft in Nederland staat. In België en Luxemburg beschikt de textielketen over zo’n driehonderd vestigingen. De retailer is daarnaast met vierhonderd winkels in Frankrijk en Duitsland actief. De Nederlandse retailer ziet vooral in Frankrijk veel kansen, omdat zijn winkelnetwerk daar nog niet landelijk dekkend is. “We zijn daar begonnen in het oosten. Nu breiden we snel uit rond Parijs en Marseille”, zo liet de retailer onlangs weten aan RetailNews.

De groei van Zeeman staat in contrast met de problemen bij branchegenoten. Zo ging Hans Textiel in 2011 failliet, waarna Piet Kerkhof in 2012 zijn deuren sloot. Henk.nl ging eerder dit jaar voor de tweede keer failliet. Daarnaast boekte terStal over 2013 een operationeel verlies van 1,77 miljoen euro op een omzet van 44,7 miljoen. Wibra heeft geen resultaten over 2013 bekendgemaakt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!